verhaal 105: Vogelvoer

Sommige bazen gaan op hun honden lijken…...zou dit ook voor vogelliefhebbers gelden ?

Vliegen lukt mij niet, de zwaartekracht wint altijd. Ook al fiets ik op volle kracht de VAM-bult af, opstijgen zit er niet in.

Echter ik weet niet of de hondenliefhebber brokken eet, maar vogelvoer knaag ik graag….pitten, zaden en nootjes... Daarnaast past dit voer prima in een gezond dieet, deze zomer flink fietsen en gezond eten, misschien lukt het om tijdens de tweede Corona golf gewoon door te ademen. Het virus maakt geen onderscheid, maar je kunt zo wel beter terugvechten.

Als het noodlot weer gaat toeslaan is het misschien handiger om nu aan de gezondheid te werken. Wellicht is het, om de zorg niet overmatig te belasten, effectiever een gezondere leefstijl af te dwingen dan de verplichte mondkapjes in de trein…. Een BMI belasting ??


¨Ze pakken mijn stukje vlees af….¨ vaak de eerste reactie, als de suggestie wordt gedaan om meer vogelvoer te eten. Vlees minderen is een goed idee, maar af en toe een lekker stuk koe van de bioboer of een rollade van de Hooglander is prima.

Echter probeer wat vaker vogelvoer, gewoon omdat het lekker is….Quinoa onder een romige kerriesaus met gebakken oesterzwammen…..gewoon de Drentse boekweit met een pittige kaassaus of wat dacht U van geroosterde zonnebloempitten in een frisse salade van geraspte peen ?

Lente

Blijft, dat het in Witteveen een fantastische lente is geweest, de regen kwam net op tijd. Veel diverse vogeltjes in ons dorp, in alle kleuren van de regenboog...groene specht, de gele- en de witte kwikstaart, de zwartkop, de groenling, roodstaart…...om een paar bijzondere te noemen.

Hoewel het tweede nest bij de Stobbenplas is mislukt, wemelt het van de ooievaars. Niet enkele, maar soms staan er meer dan 10 op de Balinger-es naar eten te zoeken. Echter ieder jaar, rond deze tijd, staat in de agenda van de ooievaars beschermers om in de krant te schrijven dat het slecht gaat met de jonge eibers. Dan is het weer té droog, dan té koud en dan weer té nat. Het is het jaarlijkse geld bedelen om voer of truitjes of laarzen te kopen….maar de tijd dat de ooievaar beschermd moest worden ligt achter ons...opheffen die handel.

Op dit ogenblik hebben juist de weidevogels een onmogelijk bestaan. Ook dan staan vrijwilligers op om de natuur een handje te helpen...maar op de juiste manier ? Zo worden de jonge wulpen in Drenthe van zenders voorzien om te kijken of ze overleven...de helft van de kuikens overleeft de eerste week…. was te lezen.

Het klinkt als een succesverhaal, maar 50% sterfte is, naar mijn mening, aan de hoge kant…..De onderzoekers wisten wel te vertellen dat de pechvogeltjes een prooi waren voor buizerd, meeuw en misschien wel ooievaar. Denkt U niet dat de jonge vogels wellicht iets te traag waren om te vluchten, met al die elektronica aan hun lijf ?

Laat die wulpen met rust, het is al een bovenmenselijke prestatie te overleven zonder zender aan de poten.