verhaal 110: Tot de dood ons grijpt

 Wat een gedoe die Corona, bij gebrek aan beter wordt ook de beeldbuis gedomineerd door stoffige geleerden...Van Dissel, Osterhaus, Gommers gaan allemaal viraal. Gommers heeft inmiddels de influencer Famke omgeluld….het vervolg is logisch….Famke maakt samen met de dokter, een liedje, of beter een rap. Ze gaan vervolgens samen op een theatertour om de Corona aanpak en de rap aan de man te brengen. Vanzelfsprekend belandt het tweetal samen in de koffer. De trend is gezet…. Jonge meiden gaan massaal op zoek naar belegen, nog sportieve, intellectuelen. Nu behoort Uw columnist tot deze gewilde doelgroep, echter hij is al voorzien van een jonge blom, maar hij heeft wel een tip.

Pluk een fietser van de weg !! Tussen de stelletjes op de elektrische karretjes rijden ook zat solisten op spierkracht rond. Let maar op, vrijwel altijd zijn dit rijpere mannen op mountainbike of race fiets, gehuld in strakke fietskleding, druk doende om de dood voor te blijven.

Zelf hoop ik, dat mijn voorsprong groot genoeg is en neem tijdens mijn tochten de tijd om de omgeving te verkennen. Lachen om mooie namen ...wat dacht u van de boerderij met bed and breakfast….¨Even niets Hoeve¨ genaamd. Een kippenvel momentje: ¨ik stond op voor dag en jou¨ ….hoe lang is het geleden die ontwapende ongeremde liefde?

Waterfietsen…

Fietsend langs water gaat het tempo er vrijwel helemaal uit. Drenthe heeft weinig oorspronkelijke rivieren en stroompjes en daar kan je veel beter lópen. De Drentsche Aa of dichterbij het Oude Diepje zijn, zeker in de herfst, juweeltjes om langs te wandelen.

Echter niet zo lang geleden hebben onze voorvaderen, vaak slechts gewapend met een schep, lange kanalen gegraven door onze provincie. Het Oranjekanaal, het Linthorst Homan kanaal en dichtbij de Middenraai zijn bekend. Maar veelal staan haaks hierop ook kleinere kanalen. Vaak loopt er een weg of zandpad langs……

Soms is er weinig te zien, levenloos donker water of een egaal dek van eendenkroos.

Maar langs sommige stukken is het genieten. In de berm scharrelen witte- en blauwe reigers op zoek naar een maaltje. Waterhoen, meerkoet en eend dobberen wat rond. Met veel geluk zie je een ringslang, op de vlucht voor de fietser, laat het beestje zich in de plomp glijden. In het water zwemmen tussen de waterplanten prachtige vissen. Scholen voorntjes of baarzen met de kenmerkende rode vinnen. In de zon, die op het water valt, ligt een grote karper te zonnen, de vis schrikt van de trage fietser en duikt de diepte in. De onbetwiste topper is een grote snoek die stokstijf in het water blijft staan, wachtend tot een prooi langs zwemt…..

Deze waarnemingen gebeuren nooit allemaal tijdens één tocht, veel vaker niet dan wel, maar als je vaak genoeg fietst is er bij thuiskomst redelijk vaak wat te melden.

Daarna verder genieten, niet alleen fietsen om de dood voor te blijven of van de omgeving te genieten, maar ook om honger en dorst te krijgen…..Het is herfst, appeltaart met slagroom en een bockbiertje……