verhaal 131: Het doen

Vraagt U zich ook wel eens af hoe een stelletje hét samen doen ?

De ene klein, de andere twee meter, een hele dikke met een dunne. Een droomvrouw met een morsige man...hoewel dat zal wel een centenkwestie zijn.

Met sommige dieren heb ik dit ook, bij het zien van de acrobatische vrijpartij van de libelle, vliegend in de lucht, krijg ik spontaan spierpijn.

Wat dacht U van de slakken, dat ze het doen staat, gezien het aantal deze zomer, als een paal boven water. Vele slakken kruipen over wegen en grasvelden, of erger nog eten zich door bloemperk en moestuin. Vrijen met je hele (slakken)huis op de rug lijkt me geen pretje.


Dan hebben de collega naaktslakken het veel beter voor elkaar. Geen gefriemel aan BH bandjes of het losknopen van een gulp. Nee meteen hupsakee, hoewel het me wel een kleffe boel lijkt.

Niet alleen de slakken vieren deze vochtige zomer, veel natuur herstelt van de droogte in de voorgaande jaren.

In Wezup gingen twee sportieve fietsers in een bushokje staan, hetgeen mij verbaasde. Echter rijdend langs de golfbaan in Aalden begreep ik, dat zij wél op Buienradar hadden gekeken. Een enorme stortbui overviel mij, geen fatsoenlijke schuilplek voorhanden. Volkomen doorweekt kwam ik aan op de thuisbasis.

Hei

Ook de heide geniet van het vele vocht en staat eindelijk weer prachtig in bloei. Indachtig de vele populaire top lijstjes leek mij een vergelijkend heide onderzoek op zijn plaats. Bekende heidevelden in de omgeving langsgefietst. Het Dwingelderveld maakte haar faam niet waar, veel gras en ook druk, RTV Drenthe had veel bezoekers naar het gebied gelokt. Het Mantingerzand viel buiten de prijzen en ook de Hoge Stoep haalde de top drie net niet. Derde is het kleinere heidegebied bij Hijken en Oranje ten zuiden van het kanaal. Een fraai stukje met kleurrijke hoogteverschillen. Tweede is het forse stuk hei nabij Poolshoogte, een groot stuk dik bezaaid met heerlijk geurende heide. Het mooiste stuk is echter de heide bij het Terhorsterzand, direct bij de entree vanuit Beilen. Veel leuke hoogteverschillen, hier en daar wat jeneverbes struiken ertussen en ook afgewisseld met enkele vennetjes. Nu het nog kan een bezoek waard, vergeet dan niet op de heenweg de klimheuvel van het Scharreveld op te klimmen. Een prachtig uitzicht over een heideveld, hier kan geen drone tegenop. Klein geluk op het Scharreveld.

Onderweg naar het Hijkerveld ook het kamp Westerbork weer aangedaan. In 1943, op mijn verjaardag 1184 mensen weg gevoerd. Onze Lieve Heer heeft het oneerlijk verdeeld. Of heeft hij ons meerdere levens toebedeeld waar het totaal geluk voor een ieder hetzelfde is. Als er miljarden planeten bestaan, dan is het ondoenlijk om aandacht te hebben voor een enkel leven in een uithoek van het heelal.

In dat geval kunnen de Afghaanse vluchtelingen uitkijken naar een volgend bestaan en wij moeten een reïncarnatie maar zo lang mogelijk uitstellen.