verhaal 32: Oe-oerendhard

De tijd vliegt…het lijkt alsof we van de winter bijna direct in de zomer zijn aangeland. Begin maart hoorde je de bosuil met zijn typische oe-oe roep in de bossen van Witteveen roepen. Op zoek naar een vrouwtje om voor het nageslacht te zorgen. In april riep ook de duif naar een partner, dichtbij in de klimop bij de kerk. Gewapend met bezemsteel probeert mijn vrouw al enkele jaren, tevergeefs, een nest te voorkomen. Niet alleen oe-oehoet de duif ons vroeg in de morgen wakker, maar ook schijt het monster op het wasgoed.

En nu, bijna zomer, hoor je de koekoek en ook deze vogel oeoeoet. Maar met een ongekend volume, je hoort dezelfde vogel roepen vanaf de Tille tot aan de Bosweg. Maar goed eenmaal een wip gemaakt, legt het vrouwtje het ei in een vreemd nest. Trekt zich vervolgens niets aan van de opvoeding en laat dit over aan een klein bosvogeltje. Je hoort de koekoek wel overal, maar gelukkig zijn er niet al teveel van.

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderweg op de fiets is dit het tweede jaar dat ik, rond deze tijd, langs een piepende boom rij. Niet dat de boom gesmeerd moet worden, maar in een hol in deze berk nestelt, hoogstwaarschijnlijk, een specht. Ik heb de vogel daar nog nooit gezien, maar iedere keer dat ik langs fiets denken de kleine spechtjes, dat pa of moe met een bek insecten komt aangevlogen en beginnen vol enthousiasme te piepen.

Fantasie

Als je zo diep in de bossen fietst bestaat het gevaar dat je fantasie met je op de loop gaat. Tussen de takken door zag ik, ver van de bewoonde wereld, in de verte iets wits hangen. Ik twijfelde, doorrijden of kijken…ik stopte en inderdaad in de verte hing een ondoorzichtige plastic zak aan een boom.

Niet iets voor een eekhoorn om zijn voeding in een tas in de boom te hangen….maar een aanslag van IS is in de bossen van Gees ook niet te verwachten. Wel is er enkele jaren geleden een opslag ontdekt van gestolen spullen die uit de Drentse schuren werden geroofd. Wat zal dit zijn….je leest van alles in de krant… een liquidatie of een lustmoord…….?!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Op alles voorbereid sloop ik naar de grote plastic zak..de inhoud ??

Zakken chips, naturel…paprika en goulash. Klaarblijkelijk de schat van een speurtocht uitgezet in de bossen. Ik twijfelde even, om op de vroege morgen mijn buikje vol chips te eten….echter liever heb ik na terugkomst in Witteveen een kop koffie met ontbijtkoek en een dikke laag roomboter. Ik liet deze schat hangen, maar als het een sixpack tripel was geweest dan hadden de schatzoekers het waarschijnlijk alleen met statiegeld moeten doen.

Maar weer op de fiets gestapt… even verder 7 grote witte vogels in een boom…wat denkt U feit of fantasie…7 lepelaars….