verhaal 45: De putter

Blij dat de feestdagen voorbij zijn. Soms treft mij wat jaloezie bij het zien van zoveel vreugde rond kerst en jaarwisseling. Echter uitbundig vieren past mij niet zo….niet dat het leven zwaar valt, maar vrolijk verbazen past mij meer.

Omdat de wind verkeerd stond, ditmaal niet op de fiets naar het kerstdiner in Friesland, maar in de auto…Een bron van vermaak zijn de opgeblazen reclames op de bedrijfswagens. Zo stond er Synergie in Geo-informatie op een bestelbus, met telefoonnummer erbij. Hoe bestel je dit aangeprezen product …per kilo, of huur je een consultant in die weet waar de Hondsrug ligt ?

Nog zo´n grappige ¨…….partners in deurmanagement¨” het stond op een Citroën Berlingo waar we achter reden.

Bij het voorbijgaan loerde ik naar binnen. Er zaten geen zwaar gespierde bodybuilders in, die de deur bewaken bij een disco op een drukke avond in het weekend. Nee het is anders..diezelfde avond leerde internet mij, dat dit bedrijf gespecialiseerd is in deurdrangers en automatische deuropeners…Deurmanagement…… alles uiteraard met computersystemen en via internet.


In Witteveen is het gelukkig allemaal veel duidelijker en eerlijker…we hebben gewoon klussenbedrijven of bouwbedrijven, waarvan de bestuurders leveren wat er op de bus staat. We kunnen er ons nu nog over verbazen of om lachen; om de lucht die geblazen wordt door de media en in de reclame, de opgeblazen voetbalclubs of de Bitcoin een verzonnen betaalmiddel waarvan het ventiel op knappen staat.

Ajax shirt…

In het bos is het nu behelpen, het lijkt soms makkelijker om de kano te nemen dan de mountainbike. Drijfnat is het in het bos en het besturen van de trouwe tweewieler eist alle aandacht op. Aan de bosrand toch een mooie vogelwaarneming, een grote groep kleine vogeltjes. Kleurrijk, het lijkt alsof het vogeltje een voetbalshirt van Ajax over het hoofd heeft getrokken. Hoewel het de verkeerde club is, betreft het wel een lievelingsvogel …de Putter. In de vorige eeuw al, werd ik vrolijk als ik een aantal Putters de zaden uit de distels zag plukken, niet in Witteveen maar langs de Kromme Rijn.


Nog nooit zoveel Putters samen gezien, misschien ook een familiereünie met de kerst. Nu we het toch hebben over het uiterlijk van vogels en sport…het is nu ook goed mogelijk om het hele ereschavot waar te nemen. Goud is het kleinste vogeltje alhier in het bos…het goudhaantje met de goudkleurige vlek op het kleine koppie. Zilver is de zilverreiger die al eerder uitgebreid beschreven is. Tenslotte koper, dit zijn de Koperwieken, spreeuwachtige vogels die hier in grote groepen overwinteren. Een wijsneus zal opmerken, dat de derde geen koperen medaille krijgt, maar een bronzen. Welnu als ik U nu vertel dat brons een soort koper is met een beetje tin erin, dan hebben we weer allebei gelijk en gaan we er gezamenlijk een mooi 2018 van maken.