verhaal 59: Desert Storm

Een andere, landelijk bekende, vogelkijkhut staat vlakbij Oranje. Daar liggen vloeivelden, destijds aangelegd om afvalwater van de aardappelmeelfabriek ‘Oranje’ te zuiveren. Rond deze plassen is een natuurgebied ontstaan, waar veel watervogels te zien zijn.
Het bijzondere aan deze kijkhut is dat de toegang via een ondergrondse gang gaat. Zo kom je midden in het gebied, zonder iets te verstoren. Opmerkelijk is dat de roodhalsfuut hier broedt.

Bij mijn bezoek was de roodhalsfuut mooi te zien en ook liet een blauwe kiekendief zich van dichtbij bekijken. Omdat ik op de mountainbike was, maakte ik ook een rondje over de zandpaden rondom de velden. Ik kon over het omringende boerenland kijken. Op de lange weg naar de hut kwam een groep vogelkijkers aangelopen. Nog verder weg kwam een trekker met een grote aanhanger met hoge snelheid de groep achterop gereden. Achter de combinatie een enorme stofwolk.
Doetie het wel of doetie het niet…..???
Hij deed het dus wél met hoge snelheid passeerde de trekker.
De groep verbouwereerde vogelkijkers was, vanwege de enorme zandstorm nauwelijks meer te zien. Toen de combinatie gepasseerd was bleven de natuurliefhebbers staan om de kleren uit te schudden, maar ik vermoed dat het zand nog weken later uit navel en oren gepeuterd moest worden.
Zo’n moment leert ook wat over jezelf……mijn aardige kant bedacht dat ikzelf als trekker chauffeur even rustig aan had gedaan, zodat de vogelkijkers ongedeerd de tunnel van de vogelkijkhut in hadden kunnen lopen. Echter de Rotterdamse hooligan in mij had de bestuurder woedend uit de trekker getrokken….
Vakantie
Het was een topseizoen voor de ooievaars. Op het nest van Witteveen is toch één jong grootgebracht. Bij de brug langs de Middenraai waren liefst 3 kuikens en ook het paar dat nog last had van de kou rond pasen (zie seno 18/5), had 3 pubers groot. Ik trof ze met zijn vijven op het nest, waarschijnlijk in gesprek. De ouders mopperden op de pubers die een zooitje maken van het nest en de zaak onderschijten.

Ouders: “ het wordt tijd dat jullie uitvliegen…jullie zijn oud genoeg om voor jezelf te zorgen”
Pubers: “ maar we kunnen nog niet zelf vliegen, hoe kunnen we dan kikkers vangen”
Ouders: “ leer maar vliegen…wij zijn toe aan vakantie…wij willen naar tante Kato in de Weerribben, het schijnt daar een uitstekend kikkerjaar te zijn….daarnaast willen we dit jaar nog een stedentrip maken naar Den Haag…op de Vijverberg heeft een beroemde ooievaar zijn nest gehad”
De volgende dagen leerden de pubers vliegen. Eerst voorzichtig springen boven op het nest, maar al snel durfde de eerste naar beneden te zweven om vervolgens weer op het nest te vleugelen. Een prachtig schouwspel.
Op een dag was het nest verlaten en de vakantie begonnen. Eerst nog wekenlang lekker volvreten misschien nog op stedentrip…en dan de herfst met de zware tocht naar Afrika om daar te overwinteren…
Ook in Witteveen zijn de vakanties begonnen…aan U een fijne vakantie toegewenst en tot eind augustus….