verhaal 87: Eekhoorntjesbrood

Hiermee wordt níet het oude brood bedoeld, dat we moeten bijvoeren aan de eekhoorntjes die rond ons dorpshuis rondhuppelen. Regelmatig zie je de beestjes zelf op zoek naar eten...hazelnoten, tamme kastanjes, walnoten...er is deze herfst genoeg lekkers te vinden voor deze prachtige acrobaatjes. Daarnaast blijft er voldoende tijd over om te racen en te spelen in de bomen rond ons dorpshuis.

Nee eekhoorntjesbrood is een paddenstoel en niet zomaar een !! Het schijnt een lekkernij te zijn, de kaviaar onder de zwammen. In veel prestigieuze restaurants wordt deze delicatesse in de herfst als porcini geserveerd...veel te weinig en veel te duur uiteraard.

Het is sowieso een prachtig paddenstoeljaar, na bijna twee jaar droogte zorgde de langverwachte regen voor een ware explosie aan paddenstoelen in het bos van Witteveen. Opvallend is uiteraard de vliegenzwam, met zijn rode hoed en witte stippen. Ook de inktzwam is veelvuldig te zien...hij steekt zijn witte kop als een stijve penis uit het hitsige gras…..

 Grof taalgebruik ??? nee meer een experiment om te kijken of zo meer mensen dit verhaal via internet lezen. Na publicatie van deze column in SenO komt deze ook op de website, het meest gelezen is het verhaal Libido. Op zich ook een grappig stukje over de herfst, maar klaarblijkelijk trekt de titel veel natuurliefhebbers die op internet googelen. (https://www.zondagsschooltje.nl/verhaal-19-libido/)

Porcini

Ter zake, een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel of zwam. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich onder de grond bevindt in de vorm van schimmeldraden. Als de schimmeldraden gelijkmatig naar alle kanten uitgroeien krijg je een prachtige heksenkring, maar meestal zie je de vruchten kris kras door elkaar staan.

Ook op de fiets verderop in de bossen is er een overdaad aan paddenstoelen te zien. Vrijwel op het modderpad een hele rij dikke knolvormige zwammen….Eekhoorntjesbrood ?! wat een kans op een feestelijk herfst maal. In de roomboter bakken, beetje verse peper wat zout en dan over de pasta…….

 Hoewel het in ons land verboden is te plukken, wilde ik mij deze kans niet laten ontnemen...of toch wel…. Sommige paddenstoelen zijn zeer giftig en met name in Oost Europa vallen er regelmatig slachtoffers, maar ook in Nederland, in 2010, hebben twee mensen de maaltijd niet overleefd.

De twijfel slaat toe, ik ben geen zwam specialist, aan de andere kant mijn hele leven al deins ik niet terug voor een beetje risico. Toch heb ik de stoelen laten staan.

Waar is de bravoure gebleven….denkt U misschien als lezer, verdwijnt de branie met de jaren ???

Dat niet, maar het was de liefde, die mij deed besluiten die avond gewoon peentjes te eten. Dagelijks verzorg ik de maaltijd, die mijn partner trouw naar binnen werkt en altijd besluit met een compliment aan de kok. Ik wilde haar niet meeslepen in een vroege dood, hoewel het misschien ditmaal wél een echt lekker maal was geweest…..we zullen het niet weten.