verhaal 94: Vakantieplannen

Kil grijs en nat…januari is niet de meest vrolijke maand. Vogels laten zich nauwelijks zien...bijzonder was wel de lach van de groene specht in het plantsoen.

Maar verder kommer en kwel...dan is ook nog de sultan van Oman overleden ik wist niet van zijn bestaan, maar onze minister is verdrietig en de koning himself is in het regeringsvliegtuig gesprongen om de familie sterkte te wensen. Ben benieuwd of Willem Alexander een kaartje heeft gestuurd naar de familie van Ome Aart Staartjes. Mooi om te merken dat het verdriet rond de dood van de StratemakeropZee onder alle lagen van de Nederlandse bevolking werd gevoeld. Van links tot rechts, Telegraaf tot Volkskrant ...jong en oud.

Het leukste van de sombere januarimaand is het maken van vakantieplannen. Hoewel niet voor iedereen weggelegd, is het voor veel Nederlanders al een soort kwartetten….Eerst wintersport, gevolgd door een stedentrip, uiteraard een grote vakantie (gaan we nog ver weg dit jaar ??) om tenslotte een weekje tot rust te komen in het tropisch zwemparadijs van een vakantiepark.

Als U een exotische bestemming wilt uitzoeken is ook een bezoek aan de supermarkt een aanrader….loop dan langs de koffie…. Kwam vroeger de koffie uit Brazilië en werd het gebrand en luchtdicht verpakt in Utrecht (Douwe Egberts) ) of Rotterdam (Van Nelle). Tegenwoordig staan de meest exotische landen op de verpakking……...eens proberen hoe de espresso uit Papoea-Nieuw-Guinea smaakt, of gaan we voor een Dolce Gusto uit Costa Rica ??


Of probeer een kopje thee te bestellen in een restaurant…..in zakjes, doosjes, tonnetjes en kratjes wordt een tiental soorten uit de hele wereld U onder de neus gedrukt…..

Fietsvakantie.

De eigen vakantie moet uiteraard op de fiets….waarbij niet de sportieve uitdaging voorop staat, maar de combinatie van peddelen door mooie landschappen en wandelen door leuke oude dorpjes en stadjes. Italië is altijd prachtig, maar ook Schotland staat op de wensenlijst.

Vliegen van Eindhoven naar Napels….een mooie optie, voor 180 euro ben je met twee personen heen en weer…..Maar de afgelopen jaren alweer genoeg gevlogen, dus milieuvriendelijk de boot van IJmuiden naar NewCastle dan…… 550 euro voor twee.

Op zo´n moment is het weer duidelijk dat er iets scheef zit tussen de marktwerking en het milieu….

Maar als we last-minute kunnen boeken en de lange termijn weersvoorspellingen zijn goed gaan we toeren in Schotland.

Of blijven we gewoon thuis….. is vakantie niet gewoon een mindset, De Drentsche Aa, het Drents Friese woud, het Dwingelerveld…..allemaal binnen fietsafstand, zijn prachtige gebieden. Daar kan geen Schots moeras tegenop….Een fietstocht van Zwolle naar Doesburg, over de prachtige IJsseldijk met overnachting in Deventer of Zutphen….prachtige stadjes met een rijke geschiedenis.


Eenmaal thuis kan je alsnog aan een culinaire wereldreis beginnen. Om de eerste dorst te lessen een hele pot thee uit de Himalaya, snoepen van een Frans kaasje, lekker biertje van onze zuiderburen. Geen zin om te koken dus de pizza Calzone Grande komt van Ristorante Trivio Del Villaggio. Het toetje een ijsje van Talenti….tenslotte uiteraard een espresso uit Papua New Guinea…..